Bronchitis symptomen en besmettelijk

Wat is bronchitis, wat zijn de bronchitis symptomen, waardoor wordt het veroorzaakt en hoe kan bronchtis worden behandeld? Bij bronchitis wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische bronchitis. Chronische bronchitis wordt (samen met longemfyseem) COPD genoemd. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Letterlijk vertaald: chronische obstructieve longaandoening. Op deze website wordt de acute vorm van bronchitis behandeld, evenals COPD.  Acute bronchitis is een ontsteking van de lagere luchtwegen, waarbij de wand van de bronchiën is ontstoken, wat gepaard gaat met slijmproduktie en hoesten. Vaak is er sprake van het ophoesten van helder tot groengekleurd slijm of sputum. Bij het hoesten kan de persoon pijn midden op de borst ervaren. Ook verkoudheidsklachten, keelpijn, een drukkend gevoel op de borst en soms benauwdheid en koort kunnen aanwezig zijn.


Meestal wordt acute bronchitis veroorzaakt door een virale infectie, maar bacteriën kunnen ook de boosdoener zijn.Bij kwetsbare mensen, zoals ouderen en mensen met een hart-of longaandoening, kan de infectie zich verder in de longen verspreiden en overgaan in een longontsteking

Vaak ligt een virale infectie zoals een verkoudheid ten grondslag aan acute bronchitis. De verkoudheid hefet zich dan via de neus, keel en neusbijholten verspreid. Soms kan een griep ook leiden tot acute bronchitis. 

Net als bij verkoudheid en griep vindt besmetting plaats via de lucht door hoesten, niezen, spreken en ademen. Door direct contact zoals zoenen of een handdruk of via voorwerpen zoals een deurklink, kan ook overdracht van de ziekteverwekker plaatsvinden.

Roken en luchtvervuiling zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van acute bronchitis.

Lees verder:

Bronchitis symptomen
  • Wat is acute bronchitis? Acute bronchitis is een ontsteking van de lagere luchtwegen, waarbij de wand van de bronchiën is ontstoken, wat gepaard gaat met slijmproduktie en hoesten. Vaak...
  • Wat zijn de oorzaken van acute bronchitis? De luchtwegen zijn verdeeld in bovenste luchtwegen en lagere luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit neus, keel, bijholten, middenoor, stembanden en luchtpijp...
  • Wat zijn de risicogroepen voor acute bronchitis? Mensen met een verhoogd risico op het krijgen van zowel acute bronchitis en het ontwikkelen van meer ernstige symptomen, zijn onder meer ouderen, mensen met een...
  • Wat zijn de klachten en symptomen van acute bronchitis? Vaak begint een infectieuze bronchitis met dezelfde verschijnselen als een gewone verkoudheid: loopneus; keelpijn; vermoeidheid; rillerigheid; hoofdpijn;...
  • Kunnen er complicaties optreden? Ernstige complicaties, zoals acute ademhalingsinsufficiëntie of longontsteking (pneumonie), komen normaal gesproken alleen voor bij mensen met een onderliggende...
  • Is acute bronchitis besmettelijk? Bij virale en bacteriële bronchitis kunnen de ziekteverwekkers worden overgedragen op anderen. Besmetting vindt vaak plaats via de lucht door het inademen van met...
  • Hoe wordt acute bronchitis behandeld? Normaal gesproken gaat een virale bronchitis na een aantal dagen vanzelf weer over. Het hoesten houdt vaak wat langer aan. Er zijn talloze hoestmiddelen te koop...


* Deze website hoort bij www.symptomen-behandeling.nl


* Geschreven door

  

COPD-patiƫnt heeft ook vaker hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten komen bij COPD-patiënten 2 tot 3 maal zo vaak voor als bij gematchte controlepatiënten of in de algemene bevolking. Dit geldt zowel voor coronaire hartziekten, ook wel ischemische hartziekten genoemd (ziekten van het hart die het gevolg zijn van slagaderverkalking ofwel atherosclerose),  als voor hartritmestoornissen, hartfalen en arterieel vaatlijden, maar niet voor CVA’s, zo stelden Canadese onderzoekers vast in een grote meta-analyse. 

 

(Bron: Chen W, Thomas J, Sadatsafavi M, FitzGerald JM. Risk of cardiovascular comorbidity in patients with chronic obstructive pulmonary disease: a systematic review and meta-analysis. Lancet Respir Med. 2015 Aug;3(8):631-9. doi: 10.1016/S2213-2600(15)00241-6. Epub 2015 Jul 22.) 

Een nieuw geneesmiddel: Seebri Breezhaler

Patiënten met COPD, die 's ochtends forse opstartproblemen hebben met ademhaling, kunnen vanaf 3 februari 2013 een nieuw middel krijgen dat ervoor zorgt dat ze binnen vijf minuten na inhalatie al meer lucht krijgen.

Het gaat om de Seebri Breezhaler, met de werkzame stof glycopyrronium. Het is vooral geschikt voor die patiënten die het gevoel hebben dat ze door een rietje ademen. Het middel is verkrijgbaar in de vorm van capsules met een inhalatiepoeder en wordt gebruikt als (langdurige) onderhoudsbehandeling.

Volgens professor dr. Richard Dekhuijzen, die als hoofd van de afdeling Longziekten van het Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen het nieuwe middel testte, kampt ongeveer de helft van de COPD-patiënten ’s morgens met ademnood. Daarom is een snellere en langdurige werking waardoor de patiënt onbezorgder de dag kan starten, een welkome aanvulling op de bestaande medicijnen. Het middel helpt de luchtwegen open te houden, waardoor de patiënt gemakkelijker ademen.

Het geneesmiddel is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt volledig vergoed.

De meest voorkomende bijwerkingen van Seebri Breezhaler (waargenomen bij 1 tot 10 op de 100 patiënten) zijn droge mond, keel- en neusontsteking, slapeloosheid en maag-darmontsteking (diarree en braken).

Bron: Telegraaf, 03-02-2013 

Binnenshuis de was drogen is ongezond

In de lente- en zomermaanden is het vanzelfsprekend om de was buiten te hangen. Maar als het buiten slecht weer is, hang je al gauw je natte was binnen. Het liefst dicht bij de verwarming, zodat het snel droogt en niet muffig wordt. Uit onderzoek van Mackintosh School of Architecture in Glasgow blijkt echter dat dit slecht voor de gezondheid is en dan vooral bij mensen die vatbaar zijn voor astma, hooikoorts en andere allergieën. Een te hoog vochtgehalte in huis kan leiden tot de ontwikkeling van huisstofmijt en zelfs tot sporen van schimmels. Die vermindering van de luchtkwaliteit wordt geassocieerd aan astma en andere allergische aandoeningen.

Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. Volgens de onderzoekers hebben zelfs drie op de vier huizen een te hoog vochtgehalte. Dat kan leiden tot de ontwikkeling van huisstofmijten en zelfs tot sporen van schimmels die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.

Er kunnen duizenden soorten schimmels worden onderscheiden, maar slechts tien types zorgen voor gezondheidsproblemen, vooral sinusitis (bijholte-ontsteking), bronchitis en andere ademhalingsproblemen, waaronder ook allergieën. Het inademen van schimmelsporen kan twee effecten hebben:

  • Het kan zorgen voor een infectie, wat vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem treft.
  • Schimmels kunnen ook allergische reacties veroorzaken, zoals astma. Hierbij reageert het immuunsysteem op de schimmels als ze terechtkomen in de bovenste luchtwegen en de sinussen (bijholten).

Symptomen zijn onder meer hoesten, constante vermoeidheid, oog- en keel irritaties, hoofdpijn, huidirritaties en misselijkheid.

Als je binnen de was wil drogen dan is het beste om dat in aparte ruimte te doen die verwarmd én goed geventileerd wordt. Toch heeft buiten drogen de voorkeur, omdat het een stuk gezonder is en bovendien is ook nog eens beter voor de was. Wasgoed dat je buiten hangt, ruikt door de bank genomen frisser. En de wind zorgt ervoor dat de kreuken wegblijven en je minder hoeft te strijken. Da's natuurlijk ook mooi meegenomen. Er zijn maar weinig mensen die vreugde beleven aan deze klus.

Bron: www.gsa.ac.uk, 2 november 2012  

Huisartsen gaan actief COPD opsporen

COPD -een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem- is een ernstige longziekte, die vooral ontstaat na jarenlang roken. COPD komt daarom zelden voor bij mensen jonger dan 40 jaar. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter het is. Ruim een kwart miljoen Nederlanders deed inmiddels de online COPD risicotest op de website van het Astma Fonds (vanaf januari 2013 'Longfonds'). Nu komt deze test in het PreventieConsult van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en kan elke huisarts mensen met COPD vroegtijdig opsporen. Dat melden Astma Fonds en NHG vandaag, op Wereld COPD Dag 14 november 2012.

COPD is een chronische aandoening, en is niet te genezen. Maar hoe eerder je erbij bent, des te beter is de aandoening te behandelen. Op dit moment is er de COPD risicotest die je online kunt invullen op de website van het Astma Fonds. Ruim een kwart miljoen Nederlanders hebben dit inmiddels gedaan. Nu komt de test in het zogeheten PreventieConsult van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en kan elke huisarts COPD vroegtijdig opsporen. Huisartsen gebruiken het Preventieconsult al sinds 2011 om mensen met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade op te sporen. Uit onderzoek door de Universiteit Maastricht bij elf huisartsenpraktijken blijkt dat het loont om vroege opsporing via de COPD risicotest toe te passen.

In de test op www.astmafonds.nl kunnen mensen tussen 40 en 70 jaar aan de hand van 10 vragen al zien hoe hoog hun risico is op deze ongeneeslijke longziekte. Ongeveer een kwart van de mensen die de online test doen, blijkt een hoog risico op COPD te hebben en krijgt het advies naar de huisarts te gaan. In Nederland hebben ongeveer 320.000 mensen de diagnose COPD. Naar schatting zijn er nog eens 300.000 mensen met COPD zonder dat ze dit zelf weten. Zij melden zich pas als ze klachten krijgen. Dat is jammer, want des te vroeger met de behandeling begonnen wordt, des te beter dat is.

Bron: www.astmafonds.nl, 14-11-2012